Tule mukaan yhdistyksen Slack -kanavalle!
Olemme huomanneet, että jäsenillämme olisi tarvetta keskustukanavalle, jolla voisi vaihtaa ajatuksia, kysyä neuvoa, verkostoitua ja saada informaatiota esimerkiksi erikoistumiseen liittyvistä asioista. Perustimme tätä varten oman SKKY-Slack -kanavan. Tule mukaan keskustelemaan kliinisestä kemiasta ja tutustumaan kollegoihin! Ilmoittaudu mukaan allaolevalla lomakkeella.
SKKYn Slack-ohjeet
Päivitetty 3.1.2023
Slackilla on omat hyvät ohjeet, kuinka sitä käytetään. Ne on suunnattu tietokoneen sovellukselle, mutta periaatteet toimivat myös mobiiliohjelmassa ja selaimessa.
Lisäkysymykset ja ongelmatapaukset
Jos jokin jää alla olevien ohjeiden jälkeen vielä epäselväksi tai tulee lisäkysymyksiä, pistä viestiä Tapiolle (@tapio.lahtiharju, tapio.lahtiharju (at) gmail.com) tai Jonnalle (@jonna.pelanti, jonna.pelanti (at) labquality.com). Voit myös laittaa viestiä kanavalle #slack-kysymyksiä-ja-ideoita.
Ohjelmisto
Slackia voi käyttää Slack-ohjelmistolle mobiilisti tai tietokoneella sekä selaimen kautta. Selainta käytettäessä sivusto yrittää avata ohjelmiston tai suosittelee sen asennusta, mutta asian voi ohittaa painamalla “You can also use Slack in your browser.”
Kaikki tavat toimivat hyvin, mutta selaimen kautta ei välttämättä tule ilmoituksia samalla tavalla. Tämä toisaalta ei haittaa, koska ilmoitukset voi halutessaan tilata myös sähköpostiin.
Liittyminen
Liittyminen tehdään yleisellä kutsulinkillä tai yllä olevalla lomakkeella. Liittymiseen käytettävän sähköpostin ei tarvitse olla sama kuin SKKY:n jäsenrekisterissä. Valitse se sähköposti, johon haluat mahdolliset ilmoitukset tästä SKKY:n Slack-työalueesta (workspace).
Yleinen kutsulinkki
Esimerkiksi SKKY:n sähköpostilistan kautta saatetaan lähettää yleinen kutsulinkki. Niitä kautta pääsee liittymään työalueelle riippumatta omasta sähköpostista, jota aikoo käyttää eikä sen tarvitse olla sama kuin mihin viesti oli tullut. Linkit ovat voimassa vain rajatun ajan (esim. 1 kk), jotta mainosbotit tms eivät pääsisi sitä kautta työalueelle tulemaan.
Profiilin muokkaus
Slackin ohjeet profiilin muokkaukseen. Kokonimeen (full name) sopiva on etu- ja sukunimi. Kutsumanimeen (display name) voit valita sopivan lempinimen, joka ensisijaisesti näkyy SKKY:n työalueella. Lisäksi on hyvä laittaa titteliin (title) tärkein virka/työtehtävä. Muita kenttiä ei tarvitse täydentää, mutta kuva on hyvä liittää ja siihen on toiset Slackin ohjeet.
Mainittakoon, että Slackin mobiiliohjelmassa on ainakin Androidin versiossa 9 bugi, joka aiheuttaa sen, että tuonne profiilin muokkaukseen ei löydä. Sen vuoksi profiilin muokkaus kannattaa tehdä toisella ohjelmalla.
Viestittely
Slackin aloitusohjeissa kerrotaan oleelliset perusasiat (linkki sama kuin ihan alussa). Tässä muutama lisähuomio.
Slackissa käytettäessä tietokone sovellusta tai selainversiota viesti lähtee automaattisesti, kun painat enteriä. Jos haluat kirjoittaa viestin siten, että siinä on rivinvaihtoja, rivinvaihdot ilman viestin lähettämistä onnistuu painamalla Shift+Enter.
Keskusteluketjut (threads) ovat erittäin hyödyllinen ominaisuus, joka tekee viestien seuraamisesta paljon helpompaa, kun yhtä aihetta koskevat asiat ovat samassa ketjussa. Ketjut toimivat siis parhaimmillaan siten, että ensimmäisessä viestissä näkyy koko käsiteltävä aihe, ja ketjun myöhemmissä osissa ei lisätä mitään uusia aiheita keskusteluun. Tällöin ihmiset voivat helposti ensimmäisestä viestistä nähdä, kannattaako heidän lukea koko ketjua.
Lähettäessä viestiä ketjuun voit valita “Also send to #”, jolloin viesti tulee sekä ketjuun että kyseiselle kanavalle erikseen. Tämä on hyödyllistä, kun ketjussa keskustelu menee uuteen aiheeseen, joka ei ole ensimmäisestä viestistä ilmeinen.
Huomion nostaminen (notify) on tärkeä ominaisuus, joka tehdään @-merkillä. Huomion nostaminen aiheuttaa sen, että kohteelle tulee merkintä, että kyseisellä kanavalla (channel) on hänen huomiotaan nostettu ja ilmoitus tulee myös herkemmin. Yhden henkilön huomion nostaminen tehdään @Nimi, jossa Nimi on kohteen kutsumanimi (display name). Jos haluaa saada kaikkien kanavan henkilöiden huomion, @channel komento toimii siihen. Lisäksi käyttäjäryhmien (user groups) huomion voi nostaa @ryhman_nimi komennolla. Huomiota kannattaa nostaa aina, kun odotat vastausta tietyiltä henkilöiltä. Huomion nostaminen ei toimi ketjujen sisällä vaan se tehdään vain ensimmäisessä viestissä.
Twitteristä tutut hashtagit eli risuaitamerkit toimivat myös Slackissa. Niiden etu on se, että etsittäessä niillä, löytyy juuri ne viestit. Esimerkiksi jos on ollut keskustelua vuoden 2023 EuroMedLabista ja niissä on käytetty viestin perään merkintää #EuroMedLab23, löytyy etsittäessä #EuroMedLab23 kaikki merkityt viestit, mutta ei viestejä, joissa on ilman risuaitaa EuroMedLab23. Hashtageja on suositeltavaa käyttää aiheista, joista keskustelua on laajemmin.
Kanavat
Liityttäessä SKKY työalueelle jokainen jäsen liitetään kanaville (channel) #pääkanava (#general) ja #esittelyt. #pääkanava:lla käydään yleiset keskustelut ja #esittelyt-kanavalla esitellään itsemme toisille.
Näiden lisäksi on kanavia, joihin voi vapaasti liittyä. Ne näkyvät, kun selaat kanavia. Tästä on Slackilta ohjeet täällä.
Lisäksi on yksityisiä kanavia, jotka eivät löydy etsimällä, ja sinne pääsee ainoastaan, kun joku joka on jo kanavalla lisää sinne.
Kaikilta kanavilta voi poistua Slackin ohjeiden mukaisesti. Ohjeissa mainittu #general on siis sama kuin #pääkanava. Kanaville voi liittyä ja poistua tarpeen mukaan.
Käyttäjäryhmät
SKKY:n työalueella on muutama käyttäjäryhmä (user group). Tällä hetkellä ne ovat Johtokunta, Kliinlab-toimitus, Lääkärit, Kemistit, Kaikki erikoistuvat, Erikoistuvat lääkärit ja Erikoistuvat kemistit. Liittyminen ja poistuminen käyttäjäryhmään/-stä tehdään pääkäyttäjien avulla. Jos haluat päästä johonkin ryhmään tai pois siitä, lähetä viestiä Tapiolle (@tapio.lahtiharju) tai Jonnalle (@jonna.pelanti).
Käyttäjäryhmien tärkein hyöty on se, että käyttäjäryhmän huomio voidaan nostaa komennolla @ryhmän-nimi (esim. @Johtokunta).