Suomen Kliinisen Kemian Yhdistys
Föreningen för Klinisk Kemi i Finland

Vuoden 2021 kliininen kemisti on Lasse Lehtonen

Suomen kliinisen kemian yhdistyksen vuosikokouksessa palkittiin 20. Vuoden Kliinisenä Kemistinä HUS Diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen. Valitsijaraati Päivi Laitinen (pj), Eeva-Riitta Savolainen, Out Itkonen, kahden edellisen vuoden kliiniset kemistit Onni Niemelä, Henrik Alfthan sekä SKKY:n johtokunta onnittelevat Lassea. Upea saavutus, paljon onnea!

Vuoden Kliininen kemisti 2021 on Lasse Lehtonen

Vuoden 2021 ja järjestyksessään 20. Vuoden Kliininen Kemisti on Lasse Lehtonen. Hän on viimeisen vuoden aikana, koronapandemian alusta lähtien ollut näkyvästi esillä julkisuudessa televisiossa, radiossa, lehdissä, sosiaalisessa mediassa ja näin tehnyt laboratoriota ja sen tärkeyttä tunnetuksi. Tänä päivänä kaikki tietävät, että laboratoriossa tehdään erilaista analytiikkaa, PCR-menetelmiä, sekvensointia, antigeenimäärityksiä, vieritestejä jne. Näin kansalaisetkin ymmärtävät laboratorion moninaisuuden ja tärkeyden.

Lasse Lehtonen on syntynyt Liedossa Turun lähellä 1962. Hän valmistui lääketieteen lisensiaatiksi Turun yliopistosta vuonna 1986. Hän väitteli immunologiasta lääketieteen tohtoriksi vuonna 1989. Hänellä on kliinisen farmakologian ja lääkehoidon erikoislääkärin pätevyys, hallinnon, lääketieteellisen tietotekniikan sekä liikennelääketieteen erityispätevyys. Lääketieteen opintojen ohella Lasse Lehtonen on opiskellut oikeustiedettä Turun yliopistossa, jossa hän suoritti oikeustieteen kandidaatin tutkinnon vuonna 1984 ja oikeustieteen lisensiaatin tutkinnon vuonna 1998. Oikeustieteen tohtoriksi hän väitteli Helsingin yliopistossa vuonna 2002 ja väitöskirjan aiheena oli Potilaan yksityisyyden suoja.

Lasse Lehtonen on toiminut monenlaisissa tehtävissä julkisella ja yksityisellä sektorilla. Hän on toiminut Lääketehdas Orionin asiantuntijalääkärinä, osastopäällikkönä, projektijohtajana vuosina 1988–1999; HYKS-Laboratoriodiagnostiikassa ja HUSLABissa, hallinnollisena osastonylilääkärinä vuosina 2002–2009 ja HUSin hallintoylilääkärinä vuosina 2009–2019. Vuodesta 2019 lähtien Lasse Lehtonen on toiminut HUS Diagnostiikkakeskuksen diagnostiikkajohtajana.

Päätoimiensa lisäksi Lasse Lehtonen on Helsingin yliopiston terveysoikeuden professori. Hän toimii asiantuntijana kotimaassa ja ulkomailla. Hän on mm. toiminut Euroopan Komission Expert Panel on Effective ways of Investing in Health -asiantuntijaryhmässä vuodesta 2013. Lasse Lehtonen on tuttu näky myös eduskunnassa ja eri ministeriöissä antamassa lausuntoja mm. sote-uudistuksesta.

Lasse Lehtosella on ollut useita luottamustoimia, mm. Suomen Lääketeollisuuden lääkärit ry:n hallitus 1988–1993; Suomen Lääkevahinkokorvausosuuskunnan hallitus 1992-2000, Liikenneturvan hallitus 2005-2008, Suomen molekyylilääketieteen Instituutin (FIMM) johtokunta 2013–2016 sekä Suomen lääkintäoikeuden ja -etiikan seuran hallitus 2006 alkaen.

Lasse Lehtonen on julkaissut artikkeleita hallinto-oikeuden, lääkintäoikeuden, immunologian sekä kliinisen farmakologian alalta, mm. Lancet-lehdessä sekä ohjannut seitsemän väitöskirjaa. Hän kirjoittaa myös blogia sosiaalisessa mediassa ja on aktiivinen Twitterissä. Vapaa-ajallaan Lasse Lehtonen katsoo jalkapalloa, pelaa golfia, lukee poliittista historiaa ja on mukana rotarytoiminnassa.

Vuoden Kliinisen Kemistin valinta julkistettiin virtuaalisesti järjestetyssä vuosikokouksessa. Kiitospuheessaan Lasse Lehtonen kuvaili tunteneensa ensin hämmennystä ja yllättyneensä valinnasta, mutta arvostaneensa valintaa suuresti. Diagnostiikka on keskeinen osa terveydenhuoltoa, joten on hienoa, että sen merkitys on nyt tullut myös suurelle yleisölle esiin, Lehtonen toteaa. Hän lupaa osaltaan myötävaikuttaa alan kehitykseen ja näkyvyyteen myös jatkossa.

Vuodesta 2002 lähtien Suomen Kliinisen Kemian Yhdistys ry. (SKKY) on vuosittain valinnut Vuoden Kliinisen Kemistin. Valitsijaraatiin kuuluivat tänä vuonna puheenjohtajana Päivi Laitinen, johtokunnan edustajina Eeva-Riitta Savolainen ja Outi Itkonen sekä kaksi edellistä Vuoden Kliinistä Kemistiä Onni Niemelä ja Henrik Alfthan. Johtokunta vahvistaa valinnan valitsijaraadin ehdotuksesta. Vuoden Kliinisen Kemistin valintaperusteet ovat joka vuosi vaihdelleet, ainoa peruste Vuoden Kliinisen Kemistin valinnalle ovat erityiset ansiot kliinisen kemian alalla ja yhdistyksen jäsenyys. Valinnan perusteena ei siis ole pelkästään tieteelliset meriitit; tieteellisiä ansioita arvioidaan muilla foorumeilla. Tänä vuonna Lasse Lehtonen erottui selkeästi muista hyvistä kandidaateista. SKKY onnittelee Lassea huomionosoituksen johdosta!

 

Päivi Laitinen, ylikemisti

Outi Itkonen, yksikön vastaava

HUS Diagnostiikkakeskus